Pepino - dressage & breeding

Alla inlägg under maj 2009

Av Sara - 22 maj 2009 20:51

Idag åkte praktis-Malin hem. Lite vemodigt. Man fäster sej lite vid tjejerna som stannar så länge. Och så vet man att man med största sannolikhet aldrig kommer att träffa dem igen. Lycka till i framtiden Malin! Du är en duktig tjej!

Många ston att u-ljuda idag. Alla hade skött sej och släppt ägg som vi hoppats på, kommit i brunst eller var dräktiga. Jippie! Det är så oerhört roligt med avel. Om jag tvingades välja ridning eller avel hade jag inte tvekat. Säger jag nu iallafall. Fråga mej igen i slutet av juli, så är nog svaret ett annat...Fick några nya beställningar på Teddy och två nya ston här. Båda var i full brunst och klara att seminera. Den som skulle till Teddan var ju perfekt, men det andra stoet får inte sin sperma förrän i morgon. Hoppas det inte blir för sent!

Nu var även Fendi i högbrunst stå Ville fick betäcka henne. Hon stod som ett 15-årigt sto som var betäckt naturligt varje år. Vilken klippa! Och detta var alltså hennes första gång! Båda var helnöjda!

Sen red jag Teddy. Han har lite svårt med koncentrationen nu när han tappas varannan dag. Om ett sto gnäggar i hagen blir han kollrig! Hoppas han håller sej på mattan på Ribban i morgon...

Fick blombud på kvällen! Det var roligt. Händer ju inte så ofta. Det var från Maria & Pedro på Mallorca som tackade för hjälpen med ett sto jag haft här. Gulligt! Ska nog boka en resa till Mallorca i augusti.

Fick denna bilden från Spanien idag. Det är Gaditano, Gittans första avkomma, född 2000. Han är 170 cm hög och tävlar Prix S:t Georg. Snygging!


Ikväll är Mats ute med grabbgänget. Själv njuter jag av en ensam kväll hemma i lugn och ro. Nja helt ensam är jag förresten inte. Jag sällskapar med Ben&Jerry. Helt ok sällskap.

Av Sara - 21 maj 2009 20:19

Full fart på morgonen i stallarna. Zancado fick en noggran rykt och börjar så smått lära sej att man ska flytta sej åt sidan när en människa petar på en. Han stod snällt och lät sej sprayas med glansmedel och borsas överallt. Men han gillar INTE när man pillar på benen. Vi tränar vidare! Han är en mycket klok och lugn häst, precis som sin far :)

Malin putsade upp Fausto noga inför hans avfärd. Vi lunchtid kom transportören för att hämta Picarona, som ska till Örebro. När vi hämtade henne i hagen upptäckte vi ett fult sår på ena bakbenen. Såg även att en el-lina var av. Typiskt! Smorde på jodopaxsalva och så fick hon åka ändå. De får tvätta det noga när hon kommer fram! Hennes föl hade dock inga som helst planer på att lämna Pepino. Hon sprang överallt inklusive på vägen och in i hingststallet innan jag till slut fick kasta mej över henne och sen fick vi lyfta in henne på lastbilden. Suck...Inte kul att skicka iväg en skada häst och ett helstressat föl.

Sen kom Kristina & My och hämtade Fausto. De var så glada och My är så entusiastisk. Det känns verkligen jättebra. Vi ska ha tät kontakt och kanske ska jag åka upp med Teddy en dag och rida ut tillsammans med dem på dina fina ridvägar på Bjäre!

Sen var det fotosession för Ville och ridpass för Teddan. Blev även en traktortur till unghingstarna med vattentanken.

På kvällen kom ett nytt sto som ska semineras med en Flyingehingst. Hon har föl vid sidan som är jättesöt!

Armas Veleño

Av Sara - 20 maj 2009 22:31

Efter morgonrutinerna fick Zancado en liten "omgång" frisering och uppfostring. Han fick lära sej att stå stilla och få hovskägget klippt utan att hoppa runt eller sparka (Fy skäms!) Efter en hel del övertalning, med stor variation av hårda och mjuka ord stod han dock som ett ljus och Tina (som skötte saxen) kunde tom klippa honom i öronen! Han blev så fin!

Sen fick han komma ut på ridbanan. Vilken trav den gossen har! Wow! Han är såå taktmässig och tar stora stora kliv! En lugn och snäll kille som inte sa ett pip när jag ledde ut honom eller blev särskilt upphetsad över stona som gick i hagarna bredvid. Han fick vara ut några timmar, sedan fick han komma in igen och äta. Han behöver lägga på sej en hel del och även lära sej hyfs och fason, så jag tänker ha honom på box några veckor innan han får komma ut på betet med Trazzel & co.

Idag var det svarta halvblodet klart och även Clasica. Det blir dräktighetsundersökning för dem den 3:e juni. Gittan & Tinas Esplendida stod kvar och fick varsin dos Teddy till.  Lilla araben som hade tvillingdräktighet hade skött det utmärkt och idag fanns det til synes bara en kvar. Blir en koll till på fredag för säkerhets skull innan hon åker hem. Verkligen en trevlig häst! Fick även sperma från Belgien idag och seminerade Cinnamon, ett kanelfärgat halvblossto som är väldigt fint! Nu håller vi tummarna för henne!

I morgon åker Fausto och två av de spanska damerna med föl. De som var dräktiga. Blir skönt med några boxar mindre att mocka. Passar fint nu när Malin har avverkat hela sin 5-veckors praktik och åker hem på fredag. Fast Camilla har lovat att komma och hjälpa till, och det är ju väldigt trevligt!

Novia-P 1 månad gammal

Av Sara - 19 maj 2009 22:32

Hade fått en ny tid för besiktning av Fausto kl 10 på Huntley Kliniken. Hela besiktningen gick som en dans. Veterinären Barbro Olsson kunde definitivt inte se någon hälta eller hitta något annat fel heller för den delen. Hon tyckte Fasuto var en snygg, väluppfostrad och trevlig häst. Nu får han äntligen flytta till sitt nya hem. Jag tror det blir mycket bra för både hästen och hans nya ägare! Ser fram emot att träffa dem på tävlingsbanorna!

När jag kom hem hade Malin & Camilla mockat båda stallarna. Härligt! Som tack hade jag köpt baguetter till lunch, som vi avnjöt i solen. En extra gäst fick vi till bordet =)

Camilla, Tempo, Malin 

Sen kom det kunder från Halland för att titta på Fanfarron. Vi tog en härlig tur genom alla hagar och hästflockar och det var svårt att slita sej därifrån. De har det så underbart, småkillarna, nere på betet.

Trazzel & jag gosar

Efer rundturen följde kunderna med Camilla hem för att träffa Farolera, Faffes mamma. De gillade henne nog, för Camilla meddelade senare att de bestämt sej för att köpa Faffe! Kul!

Sen gjorde jag & Malin iordning Wille. Han ska säljas så vi behövde en video till en kund i USA. Länk kommer här! Ska bara ladda upp filmerna!

Han även med att rida Teddy. Helgen är fullspäckad med uppvisning på Ribban på lördag och dressyrlektion för Joao Lynche på söndag. Ska bli kul!

Älskade Teddan!

Så har vi fått en ny häst i stallet. Zancado bor numera här! Zancado är son till Zagal och är två år gammal. En härlig häst! Bilder kommer!

Sist men inte minst så har Teddy blivit pappa igen. Malin Kihls arabsto Borszca fölade i eftermiddags! Ett vackert stoföl som till vår stoa förvåning är skimmel! Brisa skall den stora (lilla) damen troligtvis heta!

Brisa 10 minuter gammal

Av Sara - 18 maj 2009 21:14

En vacker morgon. Solen gör mej lycklig! Efter den numera sedvanlige turen till byggshoppen för att hålla snickarna sysselsatta, så var det mockning och så han jag med att rida Teddy innan Agneta kom. Idag hade vi två till dräktighetsundersökningar, och båda var dräktiga! Den ena var Veleños dam och den andra Teddys lilla söta arab. Den sistnämnda hade tyvärr tvillingar, vilket är ett vanlit (men angenämt) problem med Teddys supersperma. Den ena var dock betydligt mindre än den andra och så låg de helt intill varandra, så vi avvaktar och kollar igen på onsdag. En hel hög andra damer var klara eller skulle semineras. Clasica är en följetång och hade fortfarande inte släppt sitt ägg. Suck. Fjärde gången gillt för hennes del. Och så var det även Gittan igen, samt Esplendida och det fina svarta halvblodsstoet. Alla med Teddan.  Ska beställa sperma från Belgien i morgon till ett fint fuxsto.

På eftermiddagen var vi på HBG Djursjukhus för sadelutprovning till Fonzie. Trevligt nog tyckte sadelutprovaren att sadeln vi använt låg alldeles utmärkt och att Fonzie gott kunde ridas i den i ytterligare ett år eller så. Om han breddar sej mycket så blir det dags att byta då. Han var såå duktig och jag red honom i deras fina stora ridhus bland andra hästar och han skötte sej exemplariskt! Kul! Sen tog Agneta honom med sej hem. Lite sorgligt faktiskt... Nu håller jag tummarna att det går bra för dem! Vi ska se igen om 3 veckor då han ska på återbesök hos Equiterapeuten.

På kvällen blev det så tappning av Teddy och seminering av de fyra flickorna. Minero & Novia är bara helt underbara! Jag tog med mammorna och ställde dem i varsin spilta. Sen fick fölen vara lösa i seminavdelningen när jag fixade Clasi & Gittan. De är så söta och spatserar nyfiket runt och luktar och smakar på allt möjligt. Båda två så underbart vackra och tillgivna! Minero är en riktig spjuver! Men så snäll, så snäll. Man kan krama och gosa med hela honom och han står bara stilla och njuter! Underbar häst!

En glad nyhet var även att halvblodsstoet Livia nedkommit med ett stoföl e. Teddy. Svart med snopp och vita bakfötter! Härligt!

Liberty e. Tendencioso IV

Av Sara - 17 maj 2009 10:09

Idag skulle det regna, men det kom inget. Var dock lite molnigt och kyligt men uppehåll hela dagen. Mitt på dagen kom ett svart halvblodssto från Småland som ska betäckas med Teddy. Ägaren hade sett tydlig brunst på fredagen, så jag hade sparat en dos från fredagens tappning. Direkt när de kom stoppade vi in henne i seminspiltan så att jag kunde känna om hon var semineringsbar. Det var hon! Så i med en dos Teddy och sedan fick hon komma ut på grönbete med de andra flickorna. De är en jättefin flock som går där nu. Efter 1 minut betade alla i lugn och ro med nykomlingen. Skönt!

Vi flyttade om lite i hagarna så nu går Zorro med 1-årishingstarna och Dora med betäckningsstona. Det gick fantastiskt bra och småkillarna verkar väldigt nöjda med att få lite sällskap och trygghet i sin hage. Dora visade vad hon går för när hon kom in till de andra flickorna. Hon kan se lite halvtråkig ut men oj vad hon kan röra sej!

Idea-Cen alias Dora


Av Sara - 15 maj 2009 23:07

Förmiddagen avlöpte med sedvanliga sysslor. Ryktade hingstarna fina. Speciellt Laban gillar skarpt boxmys. Idag hade vi första dräktighetsundersökningen. Det var Olimpia S som betäckts av Veleño. Och hon var dräktig! Jippie! Alltid lika roligt! Clasica har en lång, tjatig brunst och fick semineras igen. Även Gittan var nu i brunst, så om de nu släpper sina ägg i helgen (och allt går vägen) väntar vi ha två föl exakt samtidigt nästa år! Lite coolt i så fall =) Jazzmina hade skött sej bättre och var klar.

På måndag är det dags för flera dräktigheter. Håll tummarna!

Sen kom Ann med Varonil som varit iväg och fått nya skor. Vi red honom lite på ridbanan. Han var jättefin trots att han inte gått på 10 dagar. Härlig häst, men lite svår att balansera.

Tog en härlig tur ner till unghingstarna. De har det så fint nera på sina beten. Massvis med gräs, skugga eller sol, kompisar och massvis med plats.

Dora & Zorro blev friserade och fotade idag. Dora fick PRE-frisyr. Bilder kommer! Hon blev en helt annan häst! Fräckt!

Skickade en låda Teddy-simmare till Boden. Hoppas de inte fryser där uppe! Terassen till vårt sovrum är nästan klar. Snart kan vi flytta upp! Det ska bli underbart!!


Av Sara - 14 maj 2009 20:19

I går var det semindag igen. Några flickor var klara, några skulle semineras. Jazzmina & Clasica ville båda ha varsin dos till. Jag red Teddy och han kändes jättefin. Jag känner verkligen att jag skulle vilja rida för Julio eller annan tränare nu för grunden börjar bli riktigt bra och vi behöver komma vidare. Få några nya tips och uppgifter att träna på.

Igår var jag även på Bauhaus, igen. Har aldrig varit där så mycket som sista veckoran. Kan hela varuhuset utantill! Igår fick jag även åka till Bauhaus i Lödde för att köpa glasblock till duschen. De var givetvis slut i Hyllinge..

På kvällen var jag bjuden på tjejmiddag hos Lone i Flyinge. En mycket trevlig kväll med mycket hästsnack och även "vanligt" skvaller. Var hemma strax efter midnatt.

Idag hög vi i på morgonen med mockning, och så red jag Teddan. Kl 13 var vi på plats på djursjukhuset för att besiktiga Fausto. En ny veterinär jag aldrig träffat. Även köparen var med, hennes man, Malin & Elina. Efter divs genomklämning och neurologiska tester så var det dags för böjprov. Fausto travade glatt. Så fick vi fortsätta till longeringen. Han såg jättefin ut och köparen poängterade hur fin hon tyckte han var. Sekunden efter säger Vet: Vi får avbryta här för hästen är tyvärr halt. Va??? Vi stod alla som frågetecken. Vet fortsatta pladdra på att vi borde direkt gå vidare och bedöva lederna och behandla hästen med cortison och återkomma om 3 veckor. Han kunde absolut inte rekomendera hästen för han var tveksam till hållbarheten. Stopp! sa jag! Här sprutas inga leder. Är du tokig! 1 grads hälta menade Vet att han hade och så tog han olika långa steg på volten.

Köparen nästa grät och jag blev skogstokig inombords.

Det är ju självklart mycket tråkigt om hästen går orent. Men Fausto jobbas regelbundet och han är jättefin. 1 grads hälta kan var ett slag i transporten, en vrickning i hagen eller VAD som helst. Man sprutar inte i leder hej & hå, anser jag. Man avvaktar några dagar, rider lite som vanligt och kollar sedan hästen igen. Om häsltan kvarstår får man i så fall då, undersöka närmre. Vi ska allesammans fundera lite och andas djupt och så pratar vi vidare i morgon eller så. Stackars köparen, och stackars säljaren....

En glad nyhet är att Teddy blivit pappa igen. Kallblodstravaren Jackie fölade i natt. Det blev ett svart fint stoföl. Lycklig uppfödare är Anette Nilsson i Hjo. Nicole ska underverket heta!

Presentation

Fråga mig

217 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4 5 6 7
8
9
10
11
12
13
14 15
16
17
18 19 20 21 22
23
24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Maj 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards