Pepino - dressage & breeding

Alla inlägg under januari 2014

Av Sara - 9 januari 2014 23:20


Hej. Jag heter Anette och vi bor utanför Varberg i Halland.Jag är lycklig ägare till Vistoso, som jag köpte av Sara för snart 1 år sen. Han är född 2001 och är min 2:a egenägda PRE. Vistoso är en gentleman med ett temperament och en ridbarhet som passar mig perfekt. Under året som gått har vi nu lärt känna varandra ganska bra.Vi har varit ute på 4-5 dressyrtävlingar, ett antal programridningar och träningar. Vistoso är en klippa att ha med sig i nya miljöer, det är bara domarbordet som kan vara lite läskigt ibland ;) Under kommande säsong kommer vi att tävla lite grann, med mål att rida bättre och nogrannare än förra sommaren.Men det viktigaste är att det är roligt och Vistoso är verkligen rolig att rida. Jag är så glad för honom :D Hälsningar från Anette o Vistoso.

Av Sara - 9 januari 2014 17:46

Idag har det fullständigt vräkt ner vatten från himmlen hela dagen. Det blev en innedag för hela gänget! Stona har icke stuckit nosen utanför lösdriften och småkillarna var väldigt nöjda i sin liggahall de med. Zanteo är nu den obestridde ledaren i den flocken. Han är stor och stöddig, men även cool och orädd, och man kan nästen höra hur de andra snackar: Låt Zanteo kolla först om det är farligt! Zanteo säger att det är lugnt! Vi äter hö nu för det gör Zanteo. Eller från Zanteo själv: låt oss gå in nu grabbar, det är kallt om baken här ute... De har det mysigt och är riktigt fina allihop!


Mino har varit på Gunnarlunda och jobbat i vattnet och man kan nästan se hur han musklas och stärks för varje gång. Han går 30 minuter och 25 av dem är han pigg som en mört!

Alla andra fick jobba inomhus idag. Det regnade så mycket att det inte var någon vits att ha musiken igång ens. Den hördes ändå inte! Fuxis gick nästan hela MSVC-programmet, om än isärklippt här och där. Behövs en hel del putsning, men vi KAN genomföra alla rörelserna. Superkul!

Jag tänkte bjuda in alla er som köpt häst här att gästblogga en dag! Om ni vill berätta lite hur det går med er häst, vad ni jobbar med och vad ni har för planer? Ni som köpt er första PRE, hur känns det och är ni nöjda? Maila mej ett inlägg och helst med 2-3 bilder oxå, så publicerar jag gärna här! Tror inte bara jag skulle tycka att det vore roligt att läsa om era upplevelser!    pepino.pre@gmail.com


Hej hopp!

//S

Av Sara - 8 januari 2014 22:03

Idag lovade meterologerna regn, men jag planerade uteritter så jag laddade upp med min fina Woodfield regnrock och ländtäcken. Dock klarade jag mej torr hela dagen så de hade fel igen, vädergubbarna :) Mino hade promenad på sitt schema och jag tänkte gå en sväng på 20 minuter. Det innebär att man måste vända, vilket de flesta av mina uteritter kräver. Men när jag gått 10 minuter kändes det fjantigt så jag gick lite till, och sedan tyckte Mino att det var så spännande så vi fortsatte och jag tänkte sedan att vi lika gärna kunde gå hela rundan på 5 km. Passade förstås på att kolla FB på under tiden och ve och fasa när jag ser att grannen precis taggat mej i ett inlägg där hon varna mej för nedan förevigade grisar! De hade precis sprungit precis där jag och Mino var på väg! Som väl var så missade vi dem tydligen på håret. Huuu!!

 

Nåväl, vi kom hem välrastade och nöjda både jag & Mino! Dropparna började falla precis när jag satt upp på Fuxis, men de upphörde lika fort och jag tog samma runda med honom som Mino gick. Gick lite snabbare denna sväng då vi travade en del oxå. Min härliga fux är så himla underbar att rida ut på. Pigg som attan men tittar inte på NÅGOT! Bara spetsade öron och målmedveten framåtbjudning. Älskar den hästen!!

Tog lunch och myste i soffan en stund med Tempo & Täppas. Ingen av dem är speciellt förtjusta i detta vädret och föredrar soffan framför stallet så här års. Jag förstår dem...

Men ut igen och sadlade Ritmico. Även han fick gå sin första uteritt här utan sällskap. Han var lätt misstänksam på vissa läskiga platser, men var lydig och modig ändå och gjorde som jag bad honom iallafall. Härligt när hästen svarar framåt trots att man känner tydligt att han helst bara vill fly hemåt! Efter halva rundan gick det dock bättre och sista biten hem var han helt avspänd och travade mjukt och fint! Duktig kille!

Teo fick slippa ridning idag med sin ömma tass. Nu hoppas jag på kylan nästa vecka och att det ska hjälpa till att få hans stråle torr och läkt! Vi vill verkligen det nu, både Teo & jag...

Quiero fick upprepa samma procedur som igår men jag lade till lite häng i sadeln i stallången. Jag hängde inte helt på honom ut stod på pallen och borstade man medan jag halvlåg över hans rygg och borsade på magen på andra sidan. Lite märkligt tyckte Q, men ingen reaktion i övrigt. Longeringen kan han nu och skrittade, travade och gjorde halt snyggt i båda varven. Han är så otäckt lik Trazzel när han rör sej så jag inte vet om jag ska skratta eller gråta. Så jag bestämde mej för att skratta   

Trazzel & jag i januari 2010

 

Av Sara - 7 januari 2014 19:47

Idag fick jag äntligen tummarna loss och flyttade över Zanteo till de andra småkillarna. Har tänkte hela tiden att jag måste ha hjälp med det, men själv är bäste dräng, så jag tog helt sonika med mej Alhaja dit, ledde in båda två i hagen, släppt Zanteo och gick sedan tillbaka med Alhaja. Det var inte svårare än så. Sen att Alhaja inte var helt nöjd med arrangemanget är ju en annan sak... Hon har gnäggat efter honom mest hela dagen. De kan trots allt se varandra och det är bara 50 meter mellan hagarna. Zanteo ville gärna äta av höet, som det fanns obegränsat av på detta stället, och leka med sina nya kompisar. Men lite svårt allt när mamsen ropar stup i kvarten. Nåväl, på det stora hela gick det väldigt smidigt och nu är alla hästar på rätt plats!

Zanteo spanar efter mamma

 

Med sina jämngamla vänner

Nieto & Danilo

 

 Var således inte klar med mockning förrän framåt tio-tiden. Då kom Tina och hälsade på och jag försåg henne genast med en kamera. Man får passa på! Mino först ut och var mera på mattan idag även om det inte är någon brist på energi... Han trampar på så fint och välbalanserat och har inte slagit i sko en endaste gång! I morgon får han bara en skrittpromenad och sedan är det Gunnarlunda på torsdag.  Älskade finaste Mino 

         

Fortsatte med Ritmico som var en pärla idag oxå. Han stod stilla på långa tyglar både vid upp och avsittning och själva ridningen går som en dans! 

Multitasking...

 

Duktiga, fina Ritmico!!

      


Efter lite lunch så snodde jag vidare med nästa häst som blev Teo. Lycklig kille som idag fick sadel på sej igen. Nu är han helt opåverkad på höger fram och bara liiite öm fortfarande på höger. Han ville gärna trava idag, men ångrade sej sedan efter ett halvt varv. Jag låter honom själv känna efter hur det känns. Han har vanligtvis en otrolig bjudning och man behöver bara tänka framåt så går han. Den viljan måste han ha annars är allt inte ok. Så det blev endast liiite trav och annars lite lätt arbete i skritt där han är helt opåverkad av strålrötan. Jag ligger i som en galning med behandling! 

Tanteo idag

     


Fuxis fick testa på sin förvända galopp idag och några enkla byten. Behöver finslipa lite där, men idag var första riktiga dressyrpasset och allt funkar hyfsat så jag är optimistisk inför tävlingsdebuten. Har ju trots alllt tre-fyra veckor på oss att putsa till oss! 

Sist ut i kväll var duktiga Quiero. Sadel, träns och benskydd på idag och så blev det longering med allt krimskrams på hela kroppen. Han är aldrig longerad innan och det tog ungefär en minut innan han fattade. Två skutt blev det först med sadeln, och sedan hade han accepterat den. Efter hand ramlade stigbyglarna ner och dinglade när han travade runt mej, men det bekom honom icke. Han rör sej precis som Trazzel med huvudet högt och stolt och lite sådär självklart. Är det det här du vill eller??? Vilken pärla :)

Nöjd och glad över alla hästarna idag!

//S

Av Sara - 6 januari 2014 22:51

Nu kör jag på järnet med hästarna här hemma. Alla är igång och det känns underbart! Teo fick gå ut några timmar på morgonen och det blev han lycklig över! Mockade mina boxar och sedan sadlade jag Mino. Han är vild och vacker och väääldigt lycklig men framför allt så känns han FRÄSCH! HURRA!!! Tidigare har han blivit stressad och inte kunnat stå till, tuggat frenetiskt på bettet och stressat. Nu är han pigg som attan, men man kan göra halt och han frustar och sträcker ner halsen och står lugnt! Han är dessutom liksidig och skjuter inte över mej på någon sida alls. Nöjd häst fick komma in och rulla sej och mysa i sin box efter avslutat pass. 

Igår provade jag att släppa ut fuxis igen, men det gick dåligt.. En avtrampad sko och totalt lerig häst blev resultatet... Dessutom sparkade Ritmico honom på frambenet så han är lite svullen i muskeln... Nej, nu blir det box för Mr Fux ett tag framöver. Kan inte ha en sparkad och barfota häst som tävlidgshäst ju! Han fick således bara promenera idag en sväng.

Hann med Ritmico innan lunch oxå och JÖSSES så fint han börjar gå nu! Jag har ju hela tiden trott att han ska bli en fantastisk ridhäst, och DET kommer han att bli!! Han fullkomligt svävar fram! Han är sanslöst mjuk att sitta på och tar långa fina kliv. Supertakt har han oxå begåvats med! Galopperade jättefint i höger och ganska fint i vänster oxå idag. Sååå glad att jag köpte denna killen. Hans rätta köpare kommer att blir otroligt lycklig av denna hästen! 

 

Efter lunch kom hovslagaren och skodde järnet! Fuxis fick två nya framskor. Teo fick strålarna beskurna och hans strålröta var mycket bättre! Mino & Ritmico fick fyra nya skor och till sist så fick även Quiero sina första skor! Vuxen häst nu!! Och vilken otrolig kille. Har aldrig blivit skodd förut men tyckte bara att det var ganska spännande och stod som ett ljus! Stolt mormor blir man!! 

Nu har jag varit på djursjukhuset och jobbat några timmar. Blev inte mera ridning efter skoningarna därav. Men resten av veckan har jag gott om tid och alla ska få jobba, nyskodda och fina som de alla är! Mino ska till Gunnarlunda och så ska allihop vaccineras på torsdag. Vi hörs!

/S 
 

Av Sara - 3 januari 2014 18:50

Var uppe tidigt och i stallet 7.30 Hade tandläkartid och ville hinna rida Teo & mocka innan jag åkte till stan. Teo var bättre och mindre öm idag, men jag travade ändå bara ett varv. Han jobbar lugnt och fint i skritten och blir mer & mer avspänd. Bytte om och snofsade till mej för ett stadsbesök. Lagade hål hos tandis och åt sedan lunch med min gulliga svägerska Milena. Var lite svårt att äta med bedövad mun bara...

Tillbaka i stallet var jag vid 13-tiden och fick börja med att köra lite hösilage och sedan gjorde jag iordning Mino. Var premiär för ridning idag. Första gången efter rehab och ja, det var väl typ två månader sedan jag red honom sist? Hade tänkte skritta ut en sväng, men kom på att det kanske var i övermodigaste laget, så jag bestämde mej för ett kort pass med mest skritt i ridhuset i stället. Första varven var något, hmm, instabila, men så kom vi igång och travade lite och då blev Mino så glad och nöjd att vi sedan kunde skritta och trava lite omväxlande i 15 minuter ungefär. Nöjd och glad häst och ÖVERLYCKLIG matte!

 

Borstade och myste lite med Alazano och så tog vi en promenad tillsammans med hundarna. Det blev lagom för honom idag. Nästa vecka har vi grönt ljus så då kör vi igång lite mera. En uteritt i helgen är oxå inplanerad. 

Ritmico fick ett pass i ridhuset idag med och var väldigt fin. Traven funkar bra nu och han har fin bjudning. Fick till en fin galoppfattning till höger och en hyfsad galopp något varv oå. Vänster galopp gick sådär, men vi jobbar på! Han lär sej väldigt snabbt så fastän jag inte ridit honom i jul, så har han gjort framsteg. Han är otroligt fin att sitta på när han går som han ska. Blir finfint det här!

Sist ut ikväll med var Quiero som fick samma stallgångsträning som igår. Stod på en pall bredvid honom samtidigt som jag tog upp och ner stigbyglarna och justerade lite. Inga problem med det. 

Nu är det helg och sedan följer en helt vanlig vecka. Hej hopp!

Av Sara - 2 januari 2014 19:52

 

 

 

 

Börjar med några fina bilder på Razonado MAC & Galope - bilderna är tagna för 4 år sedan, januari 2010. Känns som igår ändå...            

Januari 2014:

Vardag igen och jag har verkligen börjat sakna de dagarna. Nu är det bara en helg kvar och sedan rullar veckorna på som vanligt. Och helt fantastiskt nog - MOT LJUSARE TIDER: HURRA!!!!! Känns nästan föööör bra att vi tagit oss igen om den mörkaste tiden, och halva vinternt, utan kyla! Så även om vintern tänker kika förbi SKåne, så lär den inte stanna allt för länge. Nice! 

Idag var det Minos Gunnarlunda-dag, så jag skyndade mej med fodring och utsläpp så jag även hann med mockningen innan vi åkte. Mino var en stjärna och det är så roligt att se hur bra han jobbar i vattnet! Karolina som sköter rehab-centret är supertrevlig och jag gillar henne verkligen. Roligt att diskuttera träning och få lite tips om hur man får hästarna starka på bästa sätt. Jag vill ha ett eget vattenband! Vid 11 var vi hemma igen och då var Mino-killen nöjd att få vila i sin box med lunch-hö. Jag sadlade Ritmico och red ett pass i ridhuset. Han var helt opåverkad av sin barfota-hov, så det ska nog gå fint fram till onsdag. Han går bättre och bättre, så snart kan det nog bli en film! 

Tog en lång lunch i soffan med lite brasa och en stunds läsning. Skönt att kunna mysa lite mellan hästarna! Tog in Quiero & Diamante så fick allihop lunch. Sedan hade jag en lektion och det var väldigt roligt att se hur mycket den hästen utvecklats över julen sedan jag sist såg den!

Sadlade Fuxis och red ett kort joggingpass i ridhuset. Han känns fortsatt fin och verkade väldigt glad och nöjd att få röra på sej igen. Har nog bestämt mej för att rida MSVC:1 i dagstorp den 5/2. Ska testa lite till, men jag tror att det ska funka fint det programmet. Whiii, vad roligt det ska bli att tävla igen! Och lite annat än LC & LB :) 

Teo fick pyssel i stallgången och kollade statusen på hans hovar. De har torkat upp väldigt fint, och jag tänkte försöka mej på ett kort ridpass i morgonförmiddag, innan han går ut i hagen. Han verkade helt oöm i morse innan jag släppte ut honom. När han stått torrt hela natten. Håller tummarna att han känns fin i morgon! 

Sist ut i kväll var Quiero, som jag nu ska rida in. Hans första pass bestod av sadel och träns på stallgången. Passade på att putsa sadeln när han hade den på sej, och så fick han bara stå i gången och smaka på bettet. Han tog det hela med fullständig ro. Ska bli så roligt att jobba med honom! 

Quiero i full mundering ikväll

 

Av Sara - 1 januari 2014 16:04

På detta år 2014, och jag bestämde mej redan innan jag gått upp, att idag, ska bli en fantastisk dag! Man skapar sin egen lycka anser jag, och lyckligast, det är jag hos hästarna. Fodring och utsläpp först alltså. Sedan frukost till Skavlan julspecial i soffan. Därefter ut i stallet igen. Drog igång som en iller med mockning och lite extra städ och fix. Bestämde mej för att flytta ner Alazano en box i stallet så att han, och Ritmico står mitt emot varandra. Blev lite jobb med det då den boxen används till halm och en massa prylar. Men då blev det rensning där oxå och Alazano verkade väldigt nöjd i sin nya box! Han ser så oförskämt pigg ut så jag kunde inte motstå att sadla honom iallafall, trots att han egentligen har vila tills på måndag. Men en skrittrunda i solen är knappast ansträngnde för honom, och så blir vi ju så lyckliga! Han är så underbar att sitta på så man blir bara LYCKLIG! Travade ca 500 m på väg hemåt och han kändes otroligt spänstig, mjuk och fin! LYCKA LYCKA LYCKA    Inte kunde jag ana att denna lilla häst kunde vara en sådan juvel! Är så otroligt glad för honom!

Mahometano IX - alias Alazano eller Fuxis. Kärt barn har många namn....

  


Teo fick vara i hagen några timmar på morgonen men var snart nöjd och fick komma in igen. Spolning och noggran rengöring av hovarna och sedan behandling med medikamenter. Som väl är så är Teo otroligt renlig och ordningsam i sin box, så han står aldrig med gödsel i hovarna i boxen. Han fick komma ut i ridhuset lös en stund och rulla sej och busa lite. Efteråt blev det man & pälsvård och sedan tror jag han var nöjd! 

Sedan var det Minos tur att bli pysslad med och så tog vi en promenad med hundarna som sällskap. I morgon ska jag köra med honom till Gunnarlunda för ett träningspass och på fredag blir det uteritt med mest skritt. Han har utvecklat sin skritt väldigt mycket bara på de två veckorna på Gunnarlunda. Skrittar med långa steg genom hela kroppen! 

Ritmico hade tappat en skor och trots att jag blivit en hejare på att slå på tappskor (hrm hrm jaja hyfsad iallafall) så lyckades jag inte slå i några söm i hans stenhårda hovar! Skit! Hovslagaren kommer om en vecka och jag tror nog han kan gå några pass i ridhuset med bara tre skor så länge. 

Igår var det stora friseringsdagen nyårsafton till ära och alla ston och Zanteo blev nyklippta och fina! De är så duktiga och gillar verkligen att bli klippta. Clasica trängs och vill vara först att bli klippt! Zanteo & Valle fick ha grimma på men Classan & Alhaja står blickstilla ute i hagen medan man klipper både man och svans. 

Så här duktig var Zanteo!


Tina lärde mej att fläta fiskbensfläta så Teo fick vara modell. Fick öronen trimmade och hovarna oljade! Nyårsfin Teo och glad matte!

 
 


Presentation

Fråga mig

217 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3
4
5
6 7 8 9 10
11
12
13
14
15 16 17
18
19
20 21 22 23
24
25
26
27 28
29
30 31
<<< Januari 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards