Pepino - dressage & breeding

Alla inlägg under januari 2010

Av Sara - 22 januari 2010 18:31

Om de så e de sista jag gör! Fredagarna är bäst. Då har man hela helgen framför sej och jag tror alltid att jag ska vila och bara göra mysiga saker. Så brukar det ju aldrig riktigt bli men jag slutar aldrig känna så.

I morse fick det iallafall bära eller brista. Jag släppte in Zacke till Galope & Trazzel. Lite cirkus blir det när man är själv och kommer med Zacke till grinden där de andra två hänger över staketet och framben som fäktar och flyger. Då blir jag fullkomligt skogstokig!!!! Jag HATAR när ungtupparna inte lyssnar på mej utan låter instinkter och kaxighet gå före inlärd lydnad. Min städerska som stod på balkongen och skakade mattor trodde nog inte jag var riktigt klok... Till slut kastade jag grimskaft i huvudet på Galope som då blev liiite rädd och sprang iväg några få meter så att jag snabbt kunde öppna grinden och släppa in en något upphetsad Zacke. Sedan blev det ett jäkla hallå. Fast det är mest oljud. Zacke är makalös på att vråla och "pipa" men han fick se sej besegrad av stora Galope som med ren råstyrka satte honom på plats. Efter ca 30 min ståhej stod de alla lugnt och käkade hö iallalfall. De var helt slut i kväll när vi tog in dem och lunkade snällt efter mej och Mats in i sina boxar. Tre killar som sover gott i natt!

Trazzel & Galope i förrgår

    

Av Sara - 21 januari 2010 20:02

Kylan håller i och jag är så tacksam för lösningen med Teddy och BIzarra på Lönnstorp! Det gör ju att jag kan hålla igång dem och rida som vanligt och det känns fantastiskt. Idag hade jag lite besök på förmiddagen. Vänner som tyvärr blivit utan hästar för tillfället och som ville sälja alla sina saker. Jag fyndade två begangnade, men välhållna Horseware-täcken och ett fint Rambo-fleece!

Var hos Teddy strax efter lunch och satte igång med mockningen där. Sedan red jag Teddan. Han gick mycket fint idag! Galoppen börjar hämta upp sej riktigt fint och vi kunde rida lite samlad galopp och några steg i sluta. Jag kan, jag kan! säger Teddy och kastar sej iväg. Han är för rolig! Men när hade jobbat i ca 20 minuter skrittade han helt avslappand och nöjd på långa tyglar. Frustande och glad!

Lina gjorde iordning Zacke och sedan red hon först 5 minuter och sedan satt jag upp. Lite joxig med huvudet var han idag, men samma mjuka Zagal-känsla ändå. Himmleskt! Jag längtar så tills det blir vår och jag kan sätta igång och jobba med honom här hemma.

Så red jag Bizarra oxå innan jag kopplade på trailern och lastade in Zacke. Han hade gått hela veckan så han skulle ändå vila imorgon så då kunde han lika gärna åka hemidag. Han gick rakt in i trailern och stod som ett ljus hem. Han verkade väldigt nöjd med att vara tillbaka hemma! Nu har jag ett dilema om jag ska släppa ihop honom med Galope & Trazzel. Det är ju klart skojigast för Zacke, men samtidigt vill jag inte ha för mycket gruff eller några skador. Hmm det får jag sova på...

Trazzel för ett år sedan

  

Av Sara - 20 januari 2010 11:05

Vem vill inte ha en svart PRE-hingst? Jag ville iallafall gärna ha en! Men under våra många och långa resor runt om i Spanien i början av 2000-talet så insåg vi att en häst av sådan kvalité som vi sökte, svart då, kostade orimliga pengar. Så jag & Mats lade svartahingsten-planerna på hyllan och köpte en brun i stället, men det är en annan historia.

Så kom det sej då så att hösten 2007 åkte jag flera gånger till Spanien för att köpa in saluhästar att sälja vidare här i Sverige. Det var på en sådan resa som jag träffade Teddy. Jag & mina kära vän Barbro Berglund befann oss i Elche för att se på en söt liten häst som hette Randu. Han var av passande storlek och pris,för att gå hem här i Sverige. Dessutom hade en meter lång man och såg ut som en karamell! Jag behövde bara titta på honom i fem sekunder så hade jag bestämt mej för honom. Säljaren tyckte väl att jag verkade vara en bra kund och började släpa fram häst efter häst som han tyckte jag kunde köpa. Det fanns en stor ung skimmel oxå som jag fastnade för. Så började han prata om en svart hingst som rörde sej fantastiskt och hade superstam och Paco-Lazos brännmärke! Han var väldigt upphetsad över denna häst, medan jag var måttligt intresserad för jag tänkte direkt att även om jag skulle få ett toppen-paketpris på alla tre hästarna så blev den aldeles för dyr för att kunna sälja i Sverige. Men säljaren lät en stallkille hämta ut den svart hingsten medan han pratade, trots mina vänliga men bestämda, nej tack!

Helt plötsligt så släppte de ut hästen på ridbanan och jag bara gapade! Wow vilken häst! Han fullkomlig flööög fram, kastade med huvudet och fick sin fantastiska man att svepa runt huvud och hals. Båda jag & Barbro stod som förstummade! Men även om han var "breathtaking" så slog jag honom direkt ur hågen. Hur billig kan en sån häst vara, tänkte jag.

Första gången jag såg Teddy

  

Säljaren var snabb i vändningarna och innan jag hann blinka hade hästen lindor, sadel och träns på sej. Nja, det skadar ju inte att rida lite, tänkte jag.

Så satt jag där i sadeln. Denna hästen skulle jag kunna rida varja dag - tanken for genom mitt huvud.  

Jag kan ju ha den själv! Vi har ju alltid velat ha en svart hingst! Jag ringde genast hem till Mats och berättade lite halvhysteriskt om vilken FANTASTISK häst jag hittat! Vi får prata om det när du kommer hem, sa Mats. Filma och fota honom så får vi se. Ok, sa jag, lade på luren och hörde mej själv säga till Barbro: Jag tar honom!

Första gången på Teddys rygg

  

Sagt och gjort, i december 2007 stod Tendencioso IV här på gården! Ridningen var ett kapitel för sej. Jag har aldrig kännt mej minsta lilla otrygg på hans rygg, men usch vad dåligt grundriden han var. Teddan ägdes av ett show-företag som hade många hästar och anställda ryttare. Man hyrde ut grupper med ryttare & hästar att rida kadriljer och uppvisningar på ferior runt om i Spanien. Följdaktligen hade Teddy lärt sej att ju mera hopp och bus ju bättre blir det! Vadå skritta? Man ska takta med höga knän och göra spansk skritt! Det tog mej ca 1 år att få honom fram i handen, bärig och ridbar i alla gångarter. Otroligt mycket jobb men det har det varit värt! Han är en dröm att rida! Känslig och med otroligt mycket energi. Men när man har honom med sej så är det som att vara en kentaur. Man är ett med honom! Sedan har ju sadelhelvetet förstört hela 2009 för oss. (som ni kan läsa om tidigare här på bloggen) Nu är vi dock tillbaka och jag är övertygad om att 2010 kommer att bli ett fantastiskt år för Teddy!

Hemma på ridbanan i januari 2008

  

I aveln har han dock redan skapat historia som den mest använda hingsten under både 2008 och 2009. Han lärde sej snabbt att tappas på bocken trots att han aldrig tidigare betäckt. Han har supersperma som gör vilken seminör som helst överlycklig! Fölen som kom 2009 ser ut att vara något aldeles extra och nu börjar snart årets kull att titta fram! Hela 34 föl väntas! Av erfarenhet vet jag att det aldrig blir alla som verkligen föds och får vara hela och friska, men många blir det! Ska bli otroligt spännande! Vi får se om även 2010 blir ett framgångsrikt år i aveln för Teddy! Välkomna att se honom och våra andra hingstar på vår hingstvisning påskdagen den 4:e april kl 13.00! 

Teddy 2009

 

     

Foto Natalie Lindholm

  

Av Sara - 19 januari 2010 14:58

Hipp hipp hurra! Jag har ridit på Zacke ida! Det var så häftigt! Vilken Zagal-känsla! Man sitter i hästen somrör sej mjukt som om den vore av gummi och har den stora, vacker välvda halsen framför sej- underbart!!!!!! Jag svävar på små moln och längtar till i morgon när jag ska rida honom igen! Sen ska jag ta hem honom på fredag. Han får 5-6 veckors vila och sedan ska Lina hjälpa mej att sätta igång honom igen i början av mars. Längtar till våren när jag kan sätta igång med hans utbildning!

Igår kväll var jag och lämnade Teddy på Lönnstorp igen så idag har jag ridit honom & Bizarra oxå. Tog min wintec idag med och nej, det var ingen slump att han var mera avspänd i fredags. Kunde jobba i skritt med rakriktning och halvpiruetter i lugn takt. Traven är han fortfarande lite spänd men galoppen var helt ok. I slutet av nästa vecka ska han nog vara på plats igen. Sedan kan vi förhoppningsvis börja bygga framåt och vidare igen. Är så sugen att ta tag i piaffen och passagen, men får bärga mej. Vill ju inte överanstränga honom med för tuffa övningar redan!

Galope & Razonado i snön idag.

    

Av Sara - 18 januari 2010 13:52

Tänkte presentera hästarna lite mera ingående, i slumpvis ordning här på bloggen. Först ut är Gaditana alias Gittan som jag fick så fina foton på idag.

  

Gittan köpte vi 2003 i Spanien. Vi hade Zagal, Lara & Alferez och ville gärna ha ett sto till. Vid denna tiden var hästarna otroligt dyra i Spanien och det var i princip omöjligt at fynda, som man kan göra idag. Att överhuvudtaget hitta hästar under 10.000 euro var näst intill omöjligt och skulle man ha ett bra sto fick man betala mycket mycket mera... Gittan är faktiskt således den dyraste av alla våra hästinköp! Men det har vi inte ångrat. Vilket sto!

Gaditana är född hos Fernandes Gonzales Solíz utanför Merida. Han var väldigt framgångsrik på utställningar för 5-15 år sedan men har idag trappat ner sin avel vad jag vet. I allafall sitt utställningsdeltagande. Gaditana var utställd många gånger, både individuellt och i Cobra. Cobran var Campeonas - bäst in show, vid ett flertal tillfällen och även Gittan själv låg alltid högt i bedömning och tilldelades flera gånger över 80 poäng, med dåtidens poängsystem. När vi var och tittade på henne hade hon ett otroligt vackert brunt hingstföl vid sin sida. Vi hade varit runt i flera dagar och tittat på fina ston, men inte riktigt fastnat för något. När vi körde in på gården stod hon nyspolad uppbunden utanför stallet. Jag slängde en blick på henne och bestämde mej direkt. Henne ska vi ha! Mats var inte lika övertygad och Gittan har aldrig blivit hans favorit, men vi kan båda se vilken enastående mamma och avlessto hon är. Och så har hon ju även plockat hem två Campeona de la Raza-titlar åt oss i Sverige!

Gaditana är född 1996 och väntar nu sitt nionde (!) föl. Hon har lämnat både svart, brun och skimmelavkomma. Hon är ju nu dräktig med Teddy och vi är mycket spända på detta föl. Kan man önska sej ett svart sto med vita tecken kanske? Med mammas rastyp och pappas rörelser. Ja tack!

Gaditana XXVII, 3 månader kvar till sin nionde fölning.

Kolla även in hennes egen sida på Pepinos hemsida. Där kan man även se hennes avkommor!

 http://www.pepinopre.com/alias/gaditana.html 

Av Sara - 17 januari 2010 19:48

Vackra Bailon & Charlotte i snön

Och så Iberica-P e. Alferez IV. Nu är hon 3 år och ridhäst! Här med sin duktiga ägarinna på ryggen!

       

Av Sara - 17 januari 2010 17:35

Har inte gjort så mycket spännande i helgen överhuvudtaget. Käkat våfflor, isolerat vinden tillsammans med Mats (inte kul, jag HATAR isolering!) promenerat med vovvarna i skitväder och nästan frusit ballarna av sej (ja, nu vet ni ju vad ballar betyder på skånska), varit hos våra vänner Mattis & Malin som köpt Matangos kullbrorsa. De fick busa och vi spelade TP och åt tacos.

Det är iallafall vansinnigt skoj att läsa era kommentarer! Tack alla och skriv flera!

Dessa bilder är från förra året i januari då vi hade töväder och jag kunde rida hemma. Inga +grader i sikte nu tyvärr...

        

Av Sara - 15 januari 2010 21:54

Nu är det dags för blutsaften igen. Ungefär vid denna tiden i fjol var jag hetl utschasad. Oerhört svårt att komma upp ur sängen på morgnarna, trött efter ett par timmars jobb, helt slut kl 17 och sedan klarvaken kl 23. Hopplöst! Nu är det samma visa. Idag när jag släppt ut hästarna och mockat ett par boxar fick jag ett sånt trötthetsanfall att jag bara slängde mej ner i en box och nästan somnade. Tvingade mej upp och i bilen ner till lanthaneln och inhandlade coca-cola & choklad. Sedan gick det lite bättre. Så nu är blutsaft inhandlad och första shoten tagen i kväll.

For mot Lönnstorp vid middagstid och hämtade in Zara från hagen. Hon gick riktigt fint idag. Snart är hon klockren i skritt och trav. Fick även en härligt lugn o fin galopp i vänster varv. Skoj!

Tog min wintecsadel på Teddan idag. Kan inte riktigt hitta min naturliga sits i Rööslin utan får hela tiden koncentrera mej på att sitta i balans. Lät honom springa fritt i ridhuset innan jag red. Det behövdes! Då kom han loss och ingen stelhet syntes där inte! Sedan när jag kom upp var det som att komma hem. Både för mej & Teddan. Jag har under hösten kämpat en del med att på honom att slappna av, men han har hela tiden varit lättstressadm lättspänd och lite spooky. Idag var det som att jag fick tillbaka min gamla häst och poletten ramlade ner för mej. Inte konstigt att han har svårt att slappna av om jag inte slappnar av! Jag kände skillnaden i mitt bäcken i min wintecsadel. Jag kunde följa med honom såå mycket bättre och satt fullständigt i balans helt avslappnad i hela kroppen. Och Teddan var så nöjd! Nu jävlar är det jag som lämnar tillbaka den jäkla sadeln! Ett helt år har jag lagt på detta möget! (mög = skånska för skit, skräp, dynga)Herregud vad vi kunnat utvecklats på ett år! Nu har det inte hänt ett skit, hästen har haft ont i ryggen och jag har nästan tappat hoppet om honom helt. Detta för att man anlitar proffs att passa ut en DYR jäkla sadel åt hästen!

Nåväl, jag är bara helt euforisk över att jag kommit till denna slutsats! Teddy hade trots allt aldrig besvär av wintec-sadeln. Jag bara tyckte inte att den var optimal. Men herregud, vad spelar det för roll om alternativet är en halvtokig häst med ryggproblem!

Så nu till min vetenskapligt beviasade slutsats: EN INSTABIL RYTTARE SKADAR HÄSTEN MYCKET MER ÄN EN DÅLIGT TILLPASSAD SADEL.

  

Iallafall, så kändes det otroligt underbart och härligt! När vi var kalra lastade jag in Teddan i trailern och så åkte vi hem. Nu får han vila i helgen och så far vi tillbaka till Lönnstorp och ridhuset på måndag för en ny veckas arbete!


Presentation

Fråga mig

217 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2
3
4 5
6
7 8
9
10
11 12 13 14 15
16
17
18 19 20 21 22 23 24
25
26
27 28
29
30
31
<<< Januari 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards