Pepino - dressage & breeding

Alla inlägg under juli 2011

Av Sara - 20 juli 2011 22:18

Idag är Elegida, eller Ellen som hon får bli,  och hennes lillkille lastade och på väg norrut. Åh vad vi längtar tills de är här, vilket blir i helgen. Äntligen!!

Inatt var det djursjukhusarbete och ett tufft pass. Jobbade med en fin unghäst på operation i många timmar för att slutligen tvingas ge upp och ta bort hästen på operationsbordet. Alltid så himla trist...

Sov knappt tre timmar när jag kom hem kl 5 i morse men sedan var det bara att hugga i som vanligt. Har ett sto med föl här i konvalecens. Lilla fölis är opererad i sitt ben och skall bandageras och pysslas med. Idag gjorde jag & Anna en liten "hage" till dem på gräs så att de kunde vara ute några timmar. Vilken lycka efter drygt två veckor på box! Tyvärr så väntar ytterligare tre-fyra veckor i boxvila innan de får sträcka på benen på större ytor. Men båda mor och dotter är vid mycket gott mod så det ska nog gå utmärkt! Vi pysslar med dem många gånger om dagen så de inte får långtråkigt.

Igår kom ett nytt sto till Trazzel. Hon har ett fint litet föl vid sidan och skall betäckas nästa vecka. Det har även kommit tre nya långväga gäster som haft lite trubbel i sommar men som nu är här och skall alla till Trazzel. Han får en hektiskt sista tid på sin säsong i år! Alla fyra tjejerna är iallafall friskta och i mycket fertil ålder så jag tror nog att de alla ska bli dräktiga genast.

Som det ser ut nu är Galope klar med sin säsong och har även i år betäckt 4 ston. Alla dräktiga på första försöket. Teddy är som vanligt en klippa och har 100 % dräktighet på sina ston hittils som är 8 fnv. Han har ett sto kvar att och en som skall undersökas nästa vecka. Trazzel har jobbat för brödfödan i sommar och har även han alla sina ston dräktiga hittills, alla utom ett sto har varit dräktiga på första brunsten och det som inte var är dräktigt nu på andra försöket. Ett gäng till som skall undersökas nästa vecka och några till efter det. Han är uppe i 15 ston hittills och av dem är 13 PRE. Ganska många ston och det är fantastiskt roligt, men med tanke på hur fina hans avkommor ser ut så kan det bara bli toppen. Fina hästar kan det ju aldrig finnas för många av!

Trazzel & jag vid FSHS summershow i maj!     

Av Sara - 18 juli 2011 21:56

I kväll är mina ben så trötta att de knappt bar mej upp för trappan till TV-soffan. Men det gick och äntligen sitter jag här igen med datorn i knäet. Idag har det blivit mycket ridnign, 4 hästar, besök på Helsingborgs Equestrian & Pet som är en dröm för en hästfrälst. Två plan med bara hästsaker och kläder. ALLA märken, bra priser och nära oss. Toppen alltså! Blev lite nya kläder och foder. Vi hade picknik i gräset utanför och intog lunchen där. Sedan hem igen och fortsätta med ridningen. Idag hade jag även besök av min gamla bardomsvän Lotten, som glatt följde med mej hela dagen bland skottkärror, hästar och hundar. Vi var nere och myste med stona och fölen på betet och beundrade fölen.

I kväll tog jag & Anna upp David & Avalon till stallet för rykning, fotografering och verkning. David var halvtokig och han ligger riktigt risigt till för kastration. Han är fortfarande pytteliten och vi mätte honom till 148 cm idag. Men såå fin! Tänk om han vore 15 cm till... Så planen för honom nu blir kastrering, inridning och sedan försäljning. Lille David... Avalon är oxå till salu och om David var tokig idag så var han raka motsatsen. Såå cool och snäll och stod fint i stallgången trots att hingstarna vrålade på honom i sina boxar. Fick manen utredd, hovskägg och öronludd bortklippt och hovarna verkade. Avalon är av bra storlek och typ. Stark rygg, korrekt ben, lång fin hals och trevliga gångarter. Han verkar väldigt lik sin far Bailon, som var den coolaste och mest okomplicerade hingsten jag haft. Lätt för sej i arbetet och mycket korrekt och snygg. Så var han ju oxå Reproductor Calificado. Avalon finns till salu på vår hemsida.

Lite bilder från idag

Först vackra, vackra Quiero

     


Revista, Lotten, Primera & Quiero. 


Quiero hänger nästan alltid med storasyrran Primera 


Revista är en kopia av sin bror, bara modellen mindre! 

 


Mattes livvakt Knight. Alltid vid min sida!! 


Primera hälsar på moster Adicta, som idag konstaterades dräktig med Razonado! 

 

Av Sara - 16 juli 2011 10:03

Fina vackra Levion är så duktig. Han är en typisk Zagal-avkomma med massvis av talang, naturlig balans och bjudning och dessutom så cool och trevlig kille! Trots allt detta har vi tagit beslutet att sälja honom. Leviton har ingen plats här hos oss som avelshingst, då han inte håller den höga klass som vi anser att en avelshingst skall ha. Han är en fantastisk häst, men kan inte mäta sej med Razonado, Galope eller Teddy. Våra hingstar skall hålla toppklass - avelsmässigt. Leviton håller toppklass - som ridhäst eller avel i mindre skala. Vill man avla på ridbarheten så är han en utmärkt kandidat!

Jag har bara ridit honom två gånger än så länge, men han är såå duktig! Det känns som om det inte kommer att ta många veckor innan han är stadig i bärighet och form. Leviton är en väldigt cool kille och tar livet med ro. Han har mycket gott självförtroende och är inte rädd för någonting. Med detta självförtroende kommer även en ganska hård yta som gör att om man vill ha honom som hingst, så kräver han en fast och konsekvent hantering i alla lägen. Han är den typen av hingst som vanligtvis blir en alldeles lagom fräck valack. Inte får tråkig och inte för vek.

Leviton rör sej mycket bra med fantastisk takt och de viktiga spanska knälyften. Vägvinnande och avslappnad skritt, kraftfull trav och rund, fin galopp. Han passar utmärkt på tävlingsbanan och är lagom stor för att få den där smidigheten och spänsten som är så karakteristiskt för den spanska hästen.

Lite bilder från igår. Vårt andra arbetspass tillsammans!

           


Av Sara - 14 juli 2011 21:15

En sådan dag som denna då regnet öst ner precis hela dagen, ja då har jag verkligen fått känna på hur det känns att inneha ett alldeles eget ridhus. Och det känns fantastiskt!!!

Eftersom Anna fortfarande är lätt invadlidiserad så får jag vara själv är bäste dräng i prinicp. Drog igång i ett rasande tempo och red först Indi. Hmmm.

Sedan sadlade jag Leviton. Först fick han springa lite i linan för att se sej omkring. Oj vad han kan trava! Han är nog betydligt mera bekväm nu med skor på alla fyra. Sedan satt jag upp och red. Så var det inte mera med det! Han gick finfint med bra bjudning och härlig takt. Härligt!

Åt lunch med Mats och fick äcklig mat. Trist. Sedan tillbaka till stallet och mockade ut Clasicas box som hade bädd som legat hela vintern. Vår minilastare är sönder och har varit på lagning i 6 veckor! Herregud hur klarar man sej utan minilastare. Nu fick jag snällt hugga i och köra ut sisådär 25 kärror med svintung amoniakstinkande gödsel. För hand!!! Men men, nu är det gjort och känns jättebra. Har nämligen ett sto med föl här som konvalecens och den boxen är bäst och störst. Men nu är den helt ren och fin och strödd med massvis med halm och de har det prima!

Red Trazzel som var full av energi som vanligt. Vore bättre om han inte bara lekte pajas hela tiden och koncentrerade sej på arbete i stället! Men för Trazzel är livet bara ett skämt!

Sist ut var Galope som fick jobba på lina idag. Vackra Poema åkte hem förhonningsvis dräktig. Idag fick jag ett brev frpn ANCCE som bjöd in Trazzel att deltaga på SICAB efter vinsten i Norge! Lite kul, men det blir inte i år. Kanske någon gång, man vet aldrig!

 

Av Sara - 13 juli 2011 22:37

Jösses vilka hektiska dagar det är nu... Igår ramlade Anna av sin snälla valack, igen, och denna gången blev det pling-plong-taxi till plåsterhuset. Efter röntgen och diverse prover fick jag dock åka hem med en tilltufsad praktikant. Gårdagen blev därför lite avkapad.

Idag for jag igång med ett högt tempo. Massvis att göra och handikappad praktis så det var bara att hugga i till max. Innan kl 12 var stallet mockat, två hästar ridna, ston u-ljudade och hästarna vattnade i hagarna. En kort lunch följdes av lite pappersarbete och sedan red jag Indi. Där är en hel del att göra med den hästen innan han är klar för presentation, men i slutet av passet så kunde vi skritta med eftergift och korrekt böjning. Små steg så ska det gå fint!

Så kom Michala & Susanna för att träffa Quiero igen och för att följa med till Djursjukhuset där han skulle besiktigas. Normalt sett besiktigar vi fölen hemma, men eftersom Quiero ska till Danmark och försäkras där så krävdes det en klinikbesiktning. Kloka vackra Quiero klev rakt in i trailern efter sin mamma och åkte totalt obekymmrat till stan. Väl framme blev han grundligt undersökt av veterinären, fick trava bredvid mamma på löpargången och sist springa fritt i ridhuset. Veterinären hade inga alls anmärkningar utan tyckte att Quiero var ett makalöst fint och friskt föl! Det var tårar i ögonen på både mej och Michala. Nu är han verkligen hennes och sällan har jag skådat en lyckligare nybliven hästägare!

Ikväll kom även Ann och red sin fina Kairo för att därefter ta med honom hem. Det kändes väldigt bra att skicka hem honom. Det kommer att gå strålande och hästen är underbar. Ett väldigt bra exempel på hur stor skillnad en kastration kan göra för en liten hästs välmående och harmoni.

Till sist en liten film på vackraste Quiero. Tyvärr blev det ingen musik för det ville inte funka. Men jag tycker änglarna spelar när han rör sej så det behövs inte! Han är inte bara snygg, han kan röra sej oxå...

 

Av Sara - 10 juli 2011 15:09

Helgen försvann i ett nafs efter nattarbete, betäckningar, ridning, ston som kommer eller åker hem osv osv... Jag väntar på besked när våra nya hästar kan lämna spansk mark och väntar väldigt otåligt...

Lite andra skojiga saker som hänt är att jag fått en bokning på ett 4-årigt sto e. Alferez som ska komma hit i träning i mitten av augusti. Affes avkommor verkar ju vara så väldigt trevliga att jobba med så det ska bli spännande med ytterligare en! Men veckan innan hon kommer så går ju EM i dressyr av stapeln i Rotterdam, och vi ska dit! Mats & jag ska flyga till Amsterdam, tillbringa en natt i en av våra favoritstäder och därefter åka vidare till Rotterdam där vi ska följa mästerskapen hela veckan. Det ska bli underbart!! Dessutom kommer hela spanska landslaget för att tävla och checka av lite inför OS nästa år. Därför måste jag än en gång lägga ut denna videon från Kentucky VM 2010. Denna ritten gör mej så lycklig, ger mej gåshud och får mej att gråta varje gång. Vem har sagt att tävlingsdressyr inte kan vara lätt, lekande och en sann fröjd!

Av Sara - 8 juli 2011 21:05

Idag var sannerligen en dag fylld av överraskande händelser!

Men dagen började stillsamt med att Urquiola lastades och åkte hem till Norge. Hon har varit här en lång tid nu och åkte hem med en dryga 40 dagar gammal fölunge i magen.

När det var avklarat körde jag till Klippan och lämnade trailern på service. Fick med mej en hyrsläp hem så jag inte står utan.

Väl hemma igen så var hovis på plats och skodde Annas Bruce och Leviton. Det var i grevens tid Levi fick skor på alla fyra fötterna för det var inte mycket kvar att sömma i. Men som väl är så har han hovar av flinta, som hovis uttryckte det, så det gick fint att slå på dem iallafall!

Så fick vi lunch och sedan var det mera jobb med stona och annat pyssel. Sedan tog vi itu med ridningen. Då det nästan slutat regna bestämde vi oss öfr att rida ut en runda med Kairo & Bruce. Det gick strålande bra ända tills vi travade hemåt. Hel plötsligt bara försvann Anna & Bruce framför mej då Bruce snubblade och föll ned på knä och ut i fältet! Jösses vad rädd jag blev! Som väl var for de ju uti fältet som var mjukt och fullt med bet-blast så det gick väl. Problemet var bara att Bruce ville inte bli fångad! Han sprang inte iväg utan skrittade några meter framför oss hela vägen hem. Så fort vi försökta komma ifatt honom ökade han på stegen och kom han för långt framför så stannade han och betade lite och väntade in oss. Inte förrän vi var i princip hemma tillät han sej bli fångad. Ganska komiskt alltihop!

Skrittade även ut en tur med Trazzel och blev nästan genomblöta när himmeln öppnade sej! Hann precis hem innan värsta skyfallet!

Så fick vi ytterligare besök från Norge som var spekulant på Revista. Pga vädret tog vi in dem i ridhuset och där höll Revista show! Jösses vad fin hon är! Nu har hon ju hunnit växa i sej och hon rör sej strålande, ständigt i uppförsbacke och med sin fars härliga uttryck! Inte konstigt att hon 20 minuter senare var såld! Handpengen fanns i handväskan så det kändes som om kunden var ganska förtjust redan på bilderna. Trazzels succé i Norge förra helgen gjorde väl knappast saken sämre! Så nu är båda årets föl sålda! Sorgligt men bra.

Lite talande bilder från dagens överraskande ridtur

       

Av Sara - 7 juli 2011 22:17

Ja så var det då ÄNTLIGEN klart! Besiktigat, betalt och transport bokad nästa vecka. Nu kommer det fantastiskt nog mera Cardenas till Sverige! Vi har köpt ett härligt Cardenas-sto! Hon är 16 år gammal och dräktig med en ung välstammad hingst som i år fått sin första kull avkommor. Stoet är alltså född på Cardenas och bär deras brännmärke. Det blir fantastiskt att ha henne här hos oss och inte minst att betäcka henne med Trazzel nästa år! Så till det allra bästa, detta fantastiska sto har dessutom en guldklimp vid sin sida. Ett gulbrunt hingstföl, 4 månader gammal!            Denna fantstiska lille hingst är ju något som jag letat efter lääänge! Jag har sökt med ljus och lykta efter en gul hingst. En gul hingst som inte är liten och barock utan högställd och modern i typen. Helst inte avlad endast på färg utan med ett blod som är intressant oavsett vilken färg hans avkommor skulle få (även om man hoppas att många blir gula). Dessa hästar är väldigt lätträknade... Jag hittade en intressant förra året som var till stor del Escalera. Ett bra blod, men inte min favorit och absolut inget som matchar våra ston. Men så hittar jag detta stoet - mitt efterlängtade Cardenas-sto OCH ETT GULT HINGSTFÖL VID SIDAN!! As good as it gets! Pappan är Bohorquez-Yeguada Militar och en liten del Escalera.

Vi är såååå lyckliga och glada och jag kan knappt vänta tills de kommer. Stoet är i lite dåligt hull och jag är givetvis superorolig innan de kommer hit så att vi kan ge dem all TLC de behöver!! Transportören hämtar dem i slutet av nästa vecka så inom två veckor så ska de vara här. Under tiden får ni nöja er med denna bilden:

Våra nya stjärnor!!

 

Presentation

Fråga mig

217 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4 5 6 7 8
9
10
11
12
13 14
15
16
17
18
19
20 21 22 23
24
25 26 27
28
29
30
31
<<< Juli 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards