Pepino - dressage & breeding

Alla inlägg under januari 2009

Av Sara - 7 januari 2009 21:11

Jag är ledsen att jag alltid börjar med vädret, men oftast är denna faktor avgörande för hur min dag ska se ut, så för mej är vädret ganska intressant.

Idag var det soligt och vindstilla, så alla åkte ut snarast möjligt. Razzel fick ett tjockt stort utetäcke på sej och var så nöjd!

Bando fick gå i hagen mellan Lycky (Mias paint-valack) och Razzel. Tänkte att det borde bli bra. Satte fart i stallet som en skållad råtta då jag lovat Mats att vara klar till 10 så vi kunde åka ett ärende. 10.10 var jag klappad & klar och skulle bara kasta ett öga över hagarna innan jag stack iväg. Då stod Bando & Lycky i samma hage! Lucky ömt slickande på Bandos hals. En stolpe knäckt och eltrådar lite här och var. Märkligt. Man har 7 hingstar och 3 valacker sida vid sida i hagarna. Vilka ska ställa till besvär och riva ner hagarna? Jo självklart en hingstig valack och en vanlig valack! Ja, ja nu får väl de två gå tillsammans så kanske staketen får stå kvar...

Efter utflykten med min make så sadlade jag Bando och gav mej ut på en uteritt. Det var så härligt! Fina, fina Bando! Det var som om han aldrig varit borta! Vi red vår gamla runda och klättrade lite i backen och galopperade lite över trädan. Han verkade så glad och tittade nyfiket omkring sej. Kommer hästar ihåg sånt här?

Kl 16 kom Kjersti (Adictas matte) med sin vän Ullis, som funderar på att skaffa PRE. Hon var lite sugen på Llegado, så vi lastade honom & Nicke och körde till ridhuset. Där var det lugnt idag, ingen annan som red så vi fick hela manegen för oss själva, vilket ju passade utmärkt. Ullis tyckte det var mycket annorlunda men väldigt häftigt att rida honom. Det var hennes första ritt på en PRE! Sedan tog vi ut Nicke. Nja, så de båda. Han såg ju inte så rolig ut... Så jag satt upp och red igång lille söte Nicke. Oj! blev reaktionen från tjejerna! Vilken takt han har, och vilka fina röresler! Och vilken hals! Ja, han överraskar alla när man får upp en ryttare på honom. Kjesti hoppade upp en sväng och åhh, vad fint han gick! Det var roligt att se! Jag säger det igen, den hästen blir en riktig pärla. Man ska bara tänka sej honom i kondition, 35 kg mage och 10 kg päls samt ett bad senare. Vilken kille!

I morgon ska jag till ridhuset med Bando oxå, sedan kommer det fler kunder till helgen.

Av Sara - 6 januari 2009 18:55

Idag var det åter igen OKRISTLIGT kallt. Alltså jag är född i fel land. Jag drömmer om Spanien där varma vindar fläktar mej och jag kan gå i t-shirt, ridbyxor och boots året runt. Ibland svettas man, ibland är det lite kyligt, men det är ungefär how it gets. Där behövs inge isolerade stallar, dyra ridhus, tusen uppsättningar av olika täcken, termovantar, öränvärmare till hjälmen, rumpvärmare till sadlen osv. Fy fanken vad man måste ha prylar. Man är ju för sjutton utrustad med en hel ridsportsbutik och halva HÖÖKS ryttarsortiment. Och ÄNDÅ vantrivs jag i denna kyla och mörker (som om ni inte redan fattat det...)

Ingen hingst ut ihagen i dag alltså, utan extra noggran mockning till alla, MASSVIS med halm och sedan fick alla varsin grundlig rykt, flätning av pannlugg (till dem som inte ser ut annars, alltså Bailon & Teddy) samt hovkoll och inoljning. De var alla såå nöjda och tyckte att sådana här dagar kan vi gott ha  fler av. Razzel har varit lite förkyld så han blev genast försedd med täcke. Det går utmärkt och han älskar sin nya pyjamas! Han fick extra pyssel och fi lyfte hovar och tränade på att backa och stå fint när matte går runt och tar på honom överallt. Han är en pärla, jag ÄLSKAR honom! En stund senare, tänkte jag, äsch SÅ kallt kan det väl ändå inte vara. Fick för mej att jag skulle rida ut med Bando, men så stack jag ut näsan genom stalldörren och fick den halvt bortfrusen direkt, så då ställde vi in det. Första intycket är oftast det rätta eller hur är det man brukar säga?

Vidare så har jag en ny överrenskommelse om ytterligare en saluhäst som ska komma hit den 1:a februari. Det är en hingst född 2002, välriden och fin tydligen. Den är i full träning just nu så det låter ju bra.

En bild på nya saluhästen.

Av Sara - 5 januari 2009 16:27

Igår var en hektisk dag med mockning, ridning, vidare till sjukhusbesök där halva släkten befinner sej just nu :( och sedan iväg på middag hos några vänner. Linda & Stefan föder upp schäfrar och har en PRE, Jabeque, som de köpt av oss. Nu har Linda ridit Vara i skogen i några månader så vi skulle kombinera middag och hämtning av häst. Det var jättetrevligt. Jag och Linda "ägde" grabbarna i spelet "Med andra ord". Klockan blev mycket och vi lastade av lilla Vara och fodrade kl 02.00

En sen morgon följde. Som väl är har jag ju min trogna stall-tjej Mia, som redan fodrat och släppt ut alla stona. Masade med upp kl 9.30 och släppte ut alla grabbarna i solskenet.

Efter "frukost" mockade jag och sedan blev det ridhuset med Llegado. Han var riktigt fin idag. Lite spel bara när det "hoppade" ut en gubbe genom en dörr precis när vi red förbi. Sedan var ju den dörren lite läskig ett tag. Gjorde en mycket fin piaff idag! och jobbade en del med sidvärtsrörelser.

I kväll kommer ytterligare en saluhäst. Bandolero, en gammal bekant som jag sålt tidigare men som damen i fråga nu tyvärr inte kan ha kvar. Det blir ett kärt återseende, framför allt för Mia som hade Bando som sin stora favorit. Förhoppningsvis hittar vi snart ett nytt, långvarigt hem till denna supertrevliga häst!

Nedan Bando & Mia för två år sedan


Av Sara - 4 januari 2009 10:10

Fick bara lust att visa våra fina jyckar! I fredags var det så soligt och fint när vi var på promenad. Pojkarna är : Asslan, 12-årig border collie. Pigg men tyvärr börjar han bli lite risig i bakdelen. Men han hänger frhoppningsvis med ett tag till.

Täppas, 6-årig Peruansk nakenhund med päls (ja, det finns en sådan ras) kastrerad knasig lite hund som bara älskar sin matte och är mycket misstänksam mot främlingar. Gårdens bästa vakthund!

Tempo, 4-årig Am.staff/pittbull (smugglad stackare som jag förbarmade mej över på djursjukhuset när han var 6 veckor och hade parvo...) Han är numera ett 45 kg paket, kasterad, det trevligaste hund jag någonsin mött, älskar allt och alla. Tom stallkatterna och våra frigående dvärghöns!

Asslan


Täppas


Tempo


Av Sara - 3 januari 2009 16:23

Idag var det verkligen svinkallt! En isande vind från havet slet kinderna av mej när jag körde ut hö i hagarna. Hingstarna fick snällt vara i sina boxar. Lika glada var de för det! Passade på att släppa Malibu & Galope i en av sommarhagarna. De tyckte det var härligt och stack iväg i full galopp över fältet!

Kl 11 var Karlstad-tjejen här för att provrida Nicke. Vi lastade och stack till ridhuset. Först visade jag honom och förklarade lite hur hon skulle rida honom. Sedan fick hon prova. Det gick hur bra som helst. I hans lätta varv gick han riktigt prydligt i traven. Gjorde fina galoppfattningar och var duktig. Hon verkade nöjd och ska lämna besked inom kort.

Ingen mera ridning idag. Det blev fruktansvärd snöstorm så varken uteritt eller en körtur till med transporten kändes inte så lockande.

Av Sara - 2 januari 2009 17:17

Hade hjälp med mockningen idag. Skönt. Ann kom kl 10 och då hade jag Nicke & Llegado klara i transporten. Så bar det iväg till ridhuset. Gav Llegado hönät i släpen medan vi tog ut Nicke. Först red jag en stund. Han kändes mycket fin. Sedan fick Ann rida med min guidning. Det gick väldigt bra! Kul att se Nicke under ryttare :) . I slutet kom det in två andra hästar men det bekom inte Nicke ett smack. Ann fick leda honom i fleecepyjamas medan jag gjorde iordning Llegado. Det kom fler hästar vilket stressade upp honom en aning. Speciellt en pytterliten gul ponny var OTROLIGT ÄCKLIG! Llegado flydde mot utgången när den kom emot oss i "full" galopp. Sedan fanns det en mycket otäck frieserhäst oxå, men inte otäck så som ponnyn. Nåväl, efter ca 15 min i balanstrav så slappnade han av och i slutet var han riktigt fin. Eftersom den gula ponnyn verkade göra sitt livs hårdaste träningspass fick vi stå ut med den hela tiden. Vilket iofs var bra för till sist kunde faktiskt skritta av på långa tyglar med bara ett vakande öra mot den ihärdigt galopperande ponnyn.

Rejäla pass för båda pojkarna och bra miljöträning oxå! Kul att Nicke gick så fint idag även med en ny ryttare då det kommer en tjej från Karlstad i morgon för att titta på honom.

Av Sara - 1 januari 2009 22:15

Ja, Zagal kommer ju alltid att vara no.1 men denna unga herre kommer väldigt tätt efter. Han måste bara få ett eget litet inlägg här!

Får jag presentera: Razonado-MAC

Av Sara - 1 januari 2009 14:46

Oavsett vilket, så är det ju en TV-dag, göra ingenting-dag osv. Nåväl, hästarna vill ha mat, gå ut och stallet måste skötas. Släppte ut alla hästarna vid 8-tiden. Det var sådär underbart tyst, klart och fint ute. En sådan härlig morgon då  man vet varför man håller på med detta.

Nicke hade nog varit lite orolig inatt ändå, så hela hans spånbädd var förstörd. Bara att skyffla ut, suck. 11 skottkärror senare var det iallafall rent och snyggt igen.  Efter lunch gav jag mej ut med kameran i högsta hugg. Så ha överseende, här kommer en bildbomb!

Kairoso-P & Leviton-P

Kairoso & Leviton


Zagal

Zagal


Gaditana


Gaditana


Tendencioso 

Tendencioso


Bailon

Bailon


Helenico V   & under honom Llegado 

Helenico

Llegado


Razonado

Razonado

Presentation

Fråga mig

217 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9
10
11
12 13 14 15 16 17
18
19 20 21 22 23
24
25
26 27 28 29 30 31
<<< Januari 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards